Τελευταία νέα :
Home » , , , , » Μήλος, το νησί της Αφροδίτης!

Μήλος, το νησί της Αφροδίτης!


Σίγουρα η Μήλος σχηματίστηκε από έκρηξη ηφαιστείου. Το σχήμα της είναι περίεργο, μοιάζει με πέταλο. Αυτό το πέταλο είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Το όνομα Μήλος το έδωσε στο νησί ο Μήλος, ένας προστατευόμενος της θεάς Αφροδίτης. Η θεά είχε στείλει τον Μήλο στις Κυκλάδες να διαλέξει ένα από τα νησιά για κατοικία του. Και ο Μήλος διάλεξε τη Μήλο και της έδωσε το όνομα του.

Τον καιρό των Περσικών πολέμων, η Μήλος φέρθηκε πολύ διαφορετικά από την Πάρο. Δεν έδωσε «γην και ύδωρ» στους Πέρσες. Ίσα ίσα που τους πολέμησε κι έπαθε πολλές ζημιές.

Και δεν ήταν το μόνο που έπαθε. Κοντά στα κακά που της είχαν προξενήσει οι μάχες, την συγκλόνιζαν κάθε τρεις και λίγο φοβεροί σεισμοί. Ένας μάλιστα, ο χειρότερος απ’ όλους, γκρέμισε την παλιά Χώρα το 1735.

Οι κάτοικοι την ξανάχτισαν. Αλίμονο. Η Χώρα ξαναγκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε άλλες δυο φορές. Πώς να μη θαυμάσει κανείς αυτούς τους ανθρώπους που χτίζανε και ξανάχτιζαν ακούραστα τα σπίτια τους πάνω σ’ ένα έδαφος που σαλεύει ολοένα.

Ύστερα από χρόνια, τα πράγματα κάπως διορθώθηκαν. Το τράνταγμα άρχισε να κοπάζει. Και οι Μηλιώτες άρχισαν πια να ζούνε χωρίς το φόβο των σεισμών. Κοίταζαν τις δουλειές τους. Σ’ ένα από τα χωράφια, βρέθηκε, τον καιρό της Τουρκοκρατίας, το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που σήμερα βρίσκεται στο Λούβρο του Παρισιού. Το βρήκε ένας χωρικός εκεί που έσκαβε το χωράφι του και το έκρυψε στο σπίτι του.

Το μυστικό δεν άργησε να μαθευτεί και από στόμα σε στόμα, έφτασε στους κοτζαμπάσηδες των Αθηνών. Έμαθε όμως και ο Γάλλος πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη πως στη Μήλο βρέθηκε ένα αριστουργηματικό αρχαίο άγαλμα. Χωρίς να χάσει καιρό, είπε το μυστικό στον σημαιοφόρο του Γαλλικού Ναυτικού ντ’ Ούρβιλ, που μιλούσε Ελληνικά και θαύμαζε τους αρχαίους Έλληνες.

Ο ντ’ Ούρβιλ βρισκόταν τότε στην Πόλη με το καράβι του. Μόλις ο πρόξενος του είπε το μυστικό, έβαλε πλώρη για η Μήλο κι έμεινε άλαλος όταν είδε στο σπίτι του χωρικού αυτό το αριστούργημα.

Γυρίζοντας στην Κωνσταντινούπολη, ανάφερε στο Γάλλο πρόξενο τι είχαν δει τα μάτια του. Και ο Γάλλος πρόξενος πρόσταξε τον σημαιοφόρο να πάει αμέσως με το πολεμικό πλοίο στη Μήλο και να αρπάξει με κάθε θυσία την Αφροδίτη.

 Στο μεταξύ οι Αθηναίοι κοτζαμπάσηδες είχαν στείλει μ’ ένα τούρκικο ιστιοφόρο έναν παπά να φέρει το άγαλμα στην Αθήνα. Αυτός ο παπάς έπεισε το χωρικό και τις τούρκικες αρχές της Μήλου να του παραδώσουν το άγαλμα. Ενώ όμως το είχαν συσκευάσει και ήταν έτοιμο να φορτωθεί στο ιστιοφόρο, έφτασε την ίδια ώρα και το γαλλικό πολεμικό. Ο σημαιοφόρος ντ’ Ούβριλ βγήκε με ναυτικό άγημα στην παραλία και με το σπαθί στο χέρι, άρπαξε το άγαλμα και το πήρε στο καράβι του. Φέρθηκε δηλαδή σαν κουρσάρος.

Ύστερα το γαλλικό πολεμικό, πλέοντας με όλα του τα πανιά τράβηξε στη Γαλλία. Ο ντ’ Ούρβιλ παράδωσε το άγαλμα στο μουσείο του Λούβρου, όπου η Αφροδίτη της Μήλου βρίσκεται εκεί μέχρι σήμερα. 

Share this article :
 
076b65a724f22ef67b5852082fb44d164d207e241a4a7f7871