Τελευταία νέα :
Home » , , , , , » Η Σαντορίνη (Θήρα) και το ηφαίστειο!

Η Σαντορίνη (Θήρα) και το ηφαίστειο!



Και η Θήρα έχει ένα σχήμα που μοιάζει με πέταλο. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Παλιά, η Θήρα ήταν ένα στρογγυλό νησί που λεγότανε «Στρογγύλη». Αν κατάντησε να γίνει πέταλο, γι’ αυτό φταίει το ηφαίστειο που βρίσκεται στη Θήρα και την τραντάζει κάθε τόσο. Από πάντα αυτό το ηφαίστειο έκανε τρομαχτικές εκρήξεις και βούλιαζε κομμάτι κομμάτι το νησί στη θάλασσα. Έτσι, από στρογγυλό που ήταν, απόμεινε τώρα ένα πέταλο με κάτι αποκόμματα του νησιού τριγύρω.

Η Θήρα είχε κατοίκους από τα προϊστορικά χρόνια. Σε μια μεριά της, κοντά στο χωριό Οία, βλέπει κανείς τις σπηλιές όπου κατοικούσαν οι νεολιθικοί άνθρωποι που ζούσανε τότε στο νησί. Οι σπηλιές είναι πολλές, η μια κοντά στην άλλη και είναι φως φανερό πως οι πρώτοι κάτοικοι της Θήρας ήταν σωστοί τρωγλοδύτες.

Με τα χρόνια η κατάσταση καλυτέρεψε. Οι κατοπινοί κάτοικοι της Θήρας ανάπτυξαν ένα μεγάλο πολιτισμό. Τα σπίτια, που ήταν βαθιά καταχωνιασμένα κάτω από τα χώματα και τα’ φέρανε στο φως οι ανασκαφές, είναι αξιοθαύμαστα. Δίπατα, με όμορφες σκάλες, δεν υστερούν σε τίποτα από τα σημερινά. Σε μερικά μάλιστα βρίσκουμε σημάδια που δείχνουν πως οι προϊστορικοί αυτοί άνθρωποι είχαν βρει τον τρόπο να χτίζουν σπίτια αντισεισμικά. Μέσα στους τοίχους των σπιτιών τους που ήταν από πέτρα πελεκητή, έβαζαν και ξυλοδεσιές. Είναι φως φανάρι πως αυτό το κάνουν για να μπορούνε να αντέξουν τα σπίτια τους στους τρομερούς σεισμούς που τράνταζαν τη Θήρα.


Και δεν είναι μονάχα τα σπίτια που βρήκανε οι αρχαιολόγοι στη Θήρα αξιόλογα. Βρέθηκαν κι ένα σωρό πράγματα μέσα σ’ αυτά τα σπίτια που βρίσκονται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο των Αθηνών. Υπέροχες τοιχογραφίες με καράβια, λουλούδια, χελιδόνια. Ωραία βάζα. Πήλινα σκεύη για το μαγείρεμα. Ακόμα και μια πλάκα βρέθηκε που είχε πάνω της γράμματα χαραγμένα από τα παιδιά εκείνου του καιρού. Για φανταστείτε! Είναι η πλάκα που είχαν τα αλλοτινά εκείνα παιδιά για να χαράζουν τα γράμματα όπως εμείς τώρα γράφουμε στον μαυροπίνακα με την κιμωλία.

Σήμερα τη Θήρα τη λέμε Σαντορίνη, σύμφωνα με την ονομασία που πήρε τον 11ο αιώνα από μια εκκλησία της Αγίας Ειρήνης που λεγότανε Σάντα Ειρήνη. Δεν ξέρουμε όμως γιατί πήρε αυτή τη λατινική ονομασία το νησί, σε μια εποχή που δεν είχαν έρθει ακόμα οι Φράγκοι στην Ελλάδα.

Share this article :
 
076b65a724f22ef67b5852082fb44d164d207e241a4a7f7871