Τελευταία νέα :
Home » , , , , » Η Σύρα και ο γάιδαρος!

Η Σύρα και ο γάιδαρος!



Είναι αδιανόητο γιατί ο λαός έχει βγάλει τη Σύρα «ψείρα». Η Σύρα είναι ένα νησί πλούσιο. Δεν ήταν ποτέ παράσιτο. Δεν έζησε ποτέ σε βάρος κανενός.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Σύρας ήταν, καθώς φαίνεται Φοίνικες πειρατές. Αργότερα τους έδιωξαν οι Ίωνες από το νησί. Από κείνο τον πανάρχαιο καιρό, η Σύρα ήταν αυτόνομο κράτος. Είχε λαμπρά κτίρια, ναούς, Ασκληπιείο, θέατρο και το πρώτο αστεροσκοπείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου που λεγόταν «Ηλιοτρόπιον». Αργότερα, τη Σύρα την κατάκτησαν οι Μακεδόνες, την υπέταξε η Ρώμη και την πήρανε οι Φράγκοι.

Τον καιρό της Φραγκοκρατίας έγινε κι ένα παράξενο περιστατικό που έμεινε στην ιστορία με το όνομα «χαριν όνου εκστρατεία», που θα πει: Εκστρατεία για ένα γάιδαρο.

Τον καιρό που Φράγκοι εξουσίαζαν τις Κυκλάδες, ένας από όλους τους φεουδάρχες, ο Μάρκος Σανούδος, είχε στα χέρια του διάφορα νησιά. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν και η Σύρα. Το 1286 όμως έγινε κάτι που λίγο έλειψε να χαντακώσει τη Σύρα. Οι πειρατές, που τρομοκρατούσαν το Αιγαίο, αρπάξανε έναν γάιδαρο από την Τήνο και τον πούλησαν στο φεουδάρχη της Σύρας, τον Γουλιέλμο Σανούδο που ήταν γιος του Μάρκου Σανούδου.

Όταν το έμαθε ο φεουδάρχης της Τήνου Βαρθολομαίος Γκύζης, έγινε έξω φρενών. Ο γάιδαρος ήταν δικός του. Τον αγαπούσε. Με τι δικαίωμα τον είχε τώρα ο Σανούδος και δεν εννοούσε με κανέναν τρόπο να του τον στείλει πίσω; Φρενιασμένος, πέρασε στη Σύρα με το στρατό του και πολιόρκησε το Κάστρο της πρωτεύουσας του νησιού.

Σίγουρα θα το κυρίευε αν δε βρισκόταν τυχαία στο Αιγαίο ο στόλος του βασιλιά της Νεάπολης Κάρολου ΄Β του Ανδεγαυού. Αυτός ο στόλος βοήθησε τη Σύρα. Ανάγκασε τον φρενιασμένο άρχοντα της Τήνου να λύσει την πολιορκία και να φύγει.

Όμως η πολιορκία που έγινε για χάρη του γαϊδάρου του, στοίχισε στο φεουδάρχη της Τήνου τα μαλλιά της κεφαλής του. Πάνω από τριάντα χιλιάδες βαριά σόλδια ξόδεψε, ποσό που αντιστοιχούσε με 18.000 χρυσά δουκάτα. Και δεν μάθαμε αν στο τέλος, ο Βαρθολομαίος Γκύζης τα κατάφερε να πάρει πίσω τον πολύτιμο γάιδαρο του.

Όταν φύγανε οι Φράγκοι από τα νησιά μας κανείς δεν σκοτίστηκε να μάθει τι απόγινε ο γάιδαρος του Βαρθολομαίου Γκύζη. Τους Συριανούς τους περίμεναν καινούρια βάσανα. Βρέθηκαν κάτω από τους Τούρκους. Όμως πήρανε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση, βοήθησαν οικονομικά τον αγώνα και ελευθερώθηκαν από τον Τούρκικο ζυγό το 1821.

Σήμερα η Σύρα είναι ένα ωραίο νησί με αρχοντικά σπίτια. Πασίγνωστα είναι τα λουκούμια της.

Share this article :
 
076b65a724f22ef67b5852082fb44d164d207e241a4a7f7871