Τελευταία νέα :
Home » , , , , » Η Σέριφος και ο Περσέας!

Η Σέριφος και ο Περσέας!


Η Σέριφος είναι ένα νησί όλο πέτρα. Λένε πως εκεί πήγε ο Περσέας το κεφάλι της Μέδουσας και πέτρωσε το νησί.

Όλος ο κόσμος ξέρει το μύθο της Δανάης, της μητέρας του Περσέα που ο πατέρας της ο βασιλιάς Ακρίσιος την είχε κλείσει σ’ έναν πύργο. Αυτό το έκανε επειδή το Μαντείο των Δελφών του είχε πει πως το παιδί που θα γεννούσε η Δανάη θα τον σκότωνε. Για ν’ αποφύγει αυτό το κακό, ο Ακρίσιος σκέφτηκε πως το μόνο που θα τον έσωζε ήταν να μην κάνει η Δανάη παιδιά. Γι’ αυτό την έκλεισε σ’ ένα ψηλό πύργο που δεν είχε πόρτα. Έτσι, κανείς δε θα μπορούσε να μπει στον πύργο. Κανείς δε θα έβλεπε τη Δανάη. Κανείς δεν θα την έπαιρνε γυναίκα του. Μπορούσε να ‘χει το κεφάλι του ήσυχο.

Όλα τα είχε σκεφτεί ο Ακρίσιος. Παρ’ όλα αυτά, μια μέρα, έγινε κάτι που δεν το είχε βάλει με το νου του. Ο Δίας είδε τη Δανάη από το ανοιχτό παράθυρο της καμάρας της και τη βρήκε πολύ όμορφη.

Για το Δία τίποτα δεν ήταν δύσκολο. Μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή, μπήκε από το παράθυρο στον πύργο και πήρε τη Δανάη στην αγκαλιά του. Από εκείνη τη μέρα πήγαινε και την έβλεπε συχνά. Και μια μέρα, η Δανάη γέννησε ένα αγόρι που το βγάλανε Περσέα.

Το έμαθε ο Ακρίσιος και πήγε να τρελαθεί από την τρομάρα του. Ήξερε πως ήταν καταδικασμένος, όπως του είχε πει ο χρησμός. Έπρεπε να βρει τρόπο να γλιτώσει από το μελλούμενο αυτό κακό.

Τι σκαρφίστηκε λοιπόν; Έκλεισε τη Δανάη μαζί με το παιδί της σ’ ένα ξύλινο κιβώτιο και το έριξε στη θάλασσα στη Σέριφο. Εκεί μεγάλωσε ο Περσέας κι έγινε ένας από τους ήρωες της μυθολογίας. Όταν έκοψε το κεφάλι της Μέδουσας, το πήρε στη Σέριφο. Τότε ήταν που πέτρωσε το νησί.

Ύστερα από αυτό, έγινε και ότι είχε προφητεύσει το Μαντείο των Δελφών. Ο Περσέας σκότωσε τον παππού του.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι βάτραχοι δεν έχουν φωνή. Ενώ παντού αλλού οι βάτραχοι βακακίζουν ολονυχτίς, τα βατράχια της Σερίφου δεν βγάζουν άχνα. Λες και δεν έχει βατράχια το νησί.

Αυτό το παράξενο φαινόμενο κάνει πολλούς να λένε για κάποιον που δεν ξέρει να μιλάει: «Αυτός είναι Σερίφιος βάτραχος».   
Share this article :
 
076b65a724f22ef67b5852082fb44d164d207e241a4a7f7871