Τελευταία νέα :
Home » , , , , » Η Κως και ο Ιπποκράτης!

Η Κως και ο Ιπποκράτης!



Η Κως είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου. Έχει πολλά νερά, είναι καταπράσινη και γεμάτη λουλούδια. Γι’ αυτό και λέγεται «Κήπος» του Αιγαίου.

Οι κάτοικοι της είναι σφουγγαράδες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες. Από τη Γη του νησιού τους βγάζουν στάρι, σταφύλια, λάδι. Και από τη θάλασσα όστρακα και ψάρια. Και τι δεν έχει αυτό το νησί.

Το πιο πλούσιο όμως από όλα τα καλά που έχει η Κως είναι οι αρχαιότητες της. Ανάμεσα σ’ αυτές το Ασκληπιείο και ο πλάτανος του Ιπποκράτη. Του σπουδαίου γιατρού που λέγεται σήμερα «πατέρας της ιατρικής» .

Ο Ιπποκράτης ήταν γιος γιατρού. Γεννήθηκε στην Κω και σπούδασε στο νησί του. Αφού τέλειωσε τις σπουδές του, άρχισε να πηγαίνει από τόπο σε τόπο και να θεραπεύει τους αρρώστους. Όταν γύρισε στην Κω, έπειτα από δώδεκα χρόνια περιοδείες, πήρε τη διεύθυνση του Ασκληπιείου.

Ασκληπιεία λέγονταν εκείνη την εποχή τα μέρη που οι αρχαίοι θεωρούσαν κατάλληλα για θεραπευτήρια και νοσοκομεία. Ήταν μέρη όμορφα, διαλεγμένα για την όμορφη φύση τους και για την ησυχία που βασίλευε γύρω τους.

Το Ασκληπιείο της Κω ήταν ένα επιβλητικό συγκρότημα κτιρίων που βρισκόταν τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Εκεί γύρω είχε πολλές ιαματικές πηγές χρήσιμες για τη θεραπεία των ασθενών. Δίπλα στα κτίρια ήταν κι ένας μεγάλος μαρμαρένιος ναός του Θεού Ασκληπιείου.

Στο Ασκληπιείο της Κω θεράπευε τους αρρώστους και δίδασκε ο Ιπποκράτης, ο μεγάλος αυτός γιατρός. Από εμπειρικό ιατρείο που ήταν όταν το πήρε στα χέρια του, το μεταμόρφωσε σε μια σπουδαία ιατρική σχολή.

Δεν είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσει ο Ιπποκράτης σε μια εποχή εμπειρικού σκοταδισμού. Ο εμπειρικός τρόπος που θεράπευαν τότε τους αρρώστους και οι προλήψεις ορθώνονταν μπροστά του σε κάθε βήμα του. Όμως παρ’ όλο που είχε να παλέψει με πολλούς εχθρούς, παρ’ όλο που τον συκοφαντούσαν και λέγανε πως δεν ήξερε τι του γινότανε, ο Ιπποκράτης κατόρθωνε να επιβληθεί. Το έργο του αναγνωρίστηκε όσο ζούσε ακόμα. Η διδασκαλία του απόκτησε οπαδούς. Πέθανε 82 χρονών αφού έγραψε πολλά βιβλία που μαρτυρούν το πέρασμα του σοφού αυτού γιατρού από τον κόσμο. Όσα γράφουνε θεωρούνται ακόμα και σήμερα η βάση κάθε θεραπευτικής αγωγής.

Στην πόλη της Κω βλέπει κανείς τα σημάδια των περασμένων καιρών. Οι διαδοχικές κυριαρχίες έχουν αφήσει πάνω της τα χνάρια τους. Ρωμαϊκά χαλάσματα, μεσαιωνικά τείχη μιναρέδες μας τις θυμίζουν. Πάνω απ’ όλα όμως έχει μείνει στην Κω η σφραγίδα του Ιπποκράτη. Στο μουσείο της πόλης μπορεί να δει κανείς τον ανδριάντα του. Στην πόλη βρίσκεται και ο χιλιόχρονος πλάτανος που, σύμφωνα με την παράδοση, τον φύτεψε ο ίδιος ο Ιπποκράτης. Λένε μάλιστα, πως κάτω από αυτόν τον πλάτανο, ένα από τα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου, γιάτρευε τους αρρώστους ο πατέρας τη ιατρικής.

Share this article :
 
076b65a724f22ef67b5852082fb44d164d207e241a4a7f7871