Τελευταία νέα :
Home » , , , , » Η Μύκονος (Κασίδα) και ο μύθος της!

Η Μύκονος (Κασίδα) και ο μύθος της!



Το παρατσούκλι «κασίδα» ίσως να το έχει πάρει η Μύκονος γιατί είναι ένα νησί γυμνό. Της λείπει η πρασινάδα. Μπορεί όμως να το έχει πάρει και για έναν άλλο λόγο. Η παράδοση λέει πως οι Μυκονιάτες γεννιόνταν άτριχοι.

Είναι ένα όμορφο νησί. Έχει πολλούς ανεμόμυλους, που κάνουν γραφικό το τοπίο της. Κι έχει και πολλές εκκλησίες. Τόσο πολλές, που ο κόσμος λέει ότι η Μύκονος έχει από μια εκκλησία για κάθε μέρα του χρόνου.

Σήμερα η Μύκονος έχει γίνει ένα νησί τουριστικό. Τα ολόασπρα ασβεστωμένα σπίτια της που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, και οι αμμουδιές της τραβάνε τους τουρίστες. Από κοντά όμως στην τουριστική αυτή κίνηση, βρίσκονται ακόμα στο νησί και μυθικά πλάσματα που τίποτα δεν κατάφερε να τα διώξει. Σε μια ρεματιά που δεν είναι μακριά από την χώρα, οι «Γιαλούδες» πλένουν ολημερίς τα ρούχα τους. Πολλοί Μυκονιάτες τις έχουν δει. Είναι κοπέλες όμορφες, ντυμένες στα άσπρα. Πλένουν τα ρούχα τους σε εκείνη τη μεριά και τ’ απλώνουν στον ήλιο να στεγνώσουν.


Έχει και σε άλλα μέρη του νησιού Γιαλούδες, κοντά σε στέρνες ή σε ρέματα. Μόνο που δεν κάνει να τις ζυγώσεις. Άμα σε πάρουν είδηση, χάνονται απ’ τα μάτια σου. Καμιά φορά, το καλοκαίρι, σαν κάνει πολύ ζέστη και δεν σειέται φύλλο, σηκώνεται ξάφνου ένας ανεμοστρόβιλος και σαρώνει τα φύλλα και ότι άλλο βρει μπροστά του. Η ζέστη γίνεται ακόμα πιο μεγάλη και φουσκαλιάζουν τα χέρια από την κάψα ή όποιο άλλο μέρος του κορμιού είναι γυμνό.

Όποιος βγάλει φουσκάλες, λέει πως τον άγγιξαν οι Γιαλουδες και του δίνουν αγιασμό για να γιατρευτεί. Μέσα σε εκείνον τον ανεμοστρόβιλο, άμα προσέξεις, θα δεις τις Γιαλουδες να χορεύουνε. Μόνο οι τουρίστες δεν τις έχουνε δει ποτέ. Είναι αόρατες στα ξένα μάτια.
Share this article :
 
076b65a724f22ef67b5852082fb44d164d207e241a4a7f7871